Когато готвим в глинено гърне

0 коментара0/5

Едни от най-вкусните традиционни ястия се приготвят в глинено гърне. Вижте какви са правилата, които трябва да знаете, когато готвите в глинено гърне, и какви продукти да изберете.

Когато готвим в глинено гърне

Какво представлява глиненото гърне?

Глиненото гърне е огнеупорен съд от глина, в който ястието се приготвя бавно, тъй като продуктите смесват вкусовете си и се задушават в собствения си сос. Предимството на по-дългата термична обработка на продуктите е, че те успяват да запазят полезните хранителни вещества.

Друг плюс на глиненото гърне е, че то не изисква суетене на домакинята около печката. Достатъчно е да настроите фурната на определената степен и постепенно да увеличавате градусите. Недостатъкът е, че по-трудно се мие и поддържа – не минавайте съда с препарат на абразивна основа, тъй като се наранява глинената повърхност. Дори след измиване, дръжте глиненото гърне в шкафа без капак, тъй като може да има остатъчна миризма от ястието.

Вижте също: Специалитети на сач

Ако сте получили подарък глинено гърне, преди да го използвате, трябва да го закалите, както става и при сачовете. Гърнето се пълни със студена вода и се оставя настрани за около час, а след това се слага в студена фурна и постепенно се увеличават градусите, докато водата не кипне. След това фурната се изключва и се изчаква водата да изстине.

Добави описание

Когато готвим в глинено  гърне

В глинено гърне може да приготвите голямо разнообразие от ястия – както месни, така и вегетариански. Еднакво добре се готвят зеленчуци като моркови, лук, картофи, чушки, гъби, зелен фасул, а също ориз и някои бобови култури като леща и фасул. Месото също може да е всякакво, стига да е нарязано на по-ситни късчета, за да бъде обработено по-лесно. В глинено гърне се приготвя без проблем дори риба.

Вижте също: Готвене в керамични съдове

В много от случаите яхнията в съда се покрива с капак от тесто и се изпича заедно с него. Казват обаче, че това е похватът на майсторите, които до такава степен са овладели готвенето в глинен съд, че не се нуждаят да проверяват или разбъркват продуктите.

Важно е да знаете, че когато готвите в глинено гърне и използвате съставки, които не са преминали през термична обработка, трябва да поставите съда в студена фурна и постепенно да загрявате. Ако пък продуктите са леко запържени или сварени, тогава печете на слаб огън. Накрая ястието се поднася заедно с глинения съд на трапезата. Имайте предвид обаче, че дори след изключване на фурната и изваждане на глиненото гърне от нея, продуктите продължават да се готвят още поне 10мин.

Рецепта за глинено гърне

Пилешко с гъби и сирена

Необходими продукти:

 • 500г пилешко филе
 • 200г печурки
 • 200мл готварска сметана
 • 2-3 стръка зелен лук
 • 100г пушено сирене
 • 100г пармезан
 • 100г синьо сирене
 • подправки на вкус

Начин на приготвяне:

 1. Пилешкото филе се нарязва на ивици, пушеното сирене - на кръгчета.
 2. Отделно се нарязват гъбите и лука, пармезанът се настъргва, а синьото сирене се натрошава.
 3. Дъното на глинено гърне се покрива с част от пилешкото месо, след това се слагат сирената, гъбите и лука. Завършвате с пласт с пилешко месо.
 4. Поръсвате ястието с подправките и заливате с готварската сметана и поръсвате с пармезан.
 5. Поставяте глиненото гърне в студена фурна и готвите близо 2 часа като постепенно увеличавате градусите.

03.04.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Когато готвим в глинено гърне".