Когато готвим с бутер тесто - бързи съвети

0 коментара0/5

Бутер тестото присъства в кухнята на всяка отдадена домакиня с малко време за готвене. Причината е, че с бутер тестото се готви бързо, лесно и много разнообразно. Бутер тестото е еднакво добро за сладки и солени предястия, ястия и десерти. Вижте някои тайни на готвенето с бутер тесто. Когато готвим с бутер тесто - бързи съвети

Когато готвим с бутер тесто - бързи съвети
Когато готвим с бутер тесто - бързи съвети

Малко повече за бутер тестото

Бутер тестото е леко тесто, направено от много блатове, между които има масло. От тук идва и името на тестото – бутер в превод означава масло. Когато се загрее, маслото в бутер тестото се разширява, създава пара между слоевете, които се надигат и така готовият продукт бухва.

Любопитно: Бутер тестото, което се надига повече, има масло между пластовете. Бутер тестото, което се надига по-малко, вероятно има зеленчуково или растително масло/олио между пластовете

Размразяване на бутер тестото

Бутер тестото се купува дълбоко замразено. Най-често е на разфасовки от 1 кг., разделено на два листа. Има два начина да размразите бутер тестото:

  • Като го извадите от фризера и го оставите за 45 минути до 1 час на стайна температура
  • Като го извадите от фризера и го оставите за през нощта в хладилника за постепенно размразяване

Когато готвим с бутер тесто - бързи съвети

Готвене с бутер тесто

За да избегнете залепване на бутер тестото, набрашнете леко повърхността, върху която го поставяте. Ако решите да го разточвате, направете същото с точилката.

Режете бутер тестото винаги с много остър нож. Избягвайте да слагате твърде много пълнеж, когато готвите с бутер тесто. Когато готвите с бутер тесто, избягвайте да слагате и пълнежи, които пускат твърде много вода. Те ще направят готовия продукт от бутер тесто влажен.

Ако искате да добавите блясък на вкусотиите от бутер тесто, разбийте 1 яйце и добавете към него 1 ч.л. вода. С тази смес намажете бутер тестото точно преди да го сложите във фурната. Така готовият продукт ще има златист цвят и ще е още по-хупкав.

Когато готвим с бутер тесто - бързи съвети

Съвет: Можете да използвате разбито яйце за слепване на две части бутер тесто

Когато готвите с бутер тесто, избягвайте да слагате гореща плънка. От нея бутер тестото ще омекне, а готовият продукт няма да е толкова хрупкав. Също така, ако докато готвите бутер тестото омекне, сложете го за няколко минути в хладилника, за да стегне, преди печене.

Ако искате бутер тестото да се надига по-малко по време на печене, надупчете го леко с вилица, преди да го сложите във фурната.

Печене на бутер тестото

Бутер тестото се пече винаги на предварително загрята фурна. Така ще си осигурите винаги пухкав и хрупкав продукт, който е изцяло сготвен и не е загорял.

Съветваме ви винаги да печете вкусотиите с бутер тесто на хартия за печене или на силиконова подложка. Така ще избегнете загаряне на продукта от горна страна, а и ще си спестите търкане на тавите.

05.02.2015/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Когато готвим с бутер тесто - бързи съвети".