Карвинг – техника за декорация в кулинарията

0 коментара0/5

Карвинг е изкуството да твориш шедьоври в кухнята. Тук кулинарите се превръщат в художници, които с подходящите инструменти създават приказни образи върху реколтата в градината. Карвинг – това са техниките на декорация, при които плодовете и зеленчуците оживяват.

Карвинг – техника за декорация в кулинарията

Карвинг означава издълбаване на фигури на хора, животни или на бойни сцени върху повърхността на плодове и зеленчуци, формиране на цветни композиции от резбовани плодове и зеленчуци, както и създаването на оригинални салатиери от кората на някои плодове.

Декорацията на плодове и зеленчуци е древна практика, произлизаща от азиатските страни, но намерила бързо почитатели и извън Изтока. За Тайланд, Япония и Китай карвингът е задължителен елемент за всяка официална вечеря и един от символите на азиатската кухня. Днес той е достъпен за всеки, който иска да овладее кулинарното изкуство, признак за изисканост и оригиналност, лесен начин да впечатлите гостите и да накарате децата да опитат от здравословната храна.

Необходими материали за карвинг
Не всички плодове и зеленчуци са подходящи за резба - те трябва да са удобни за работа и да не вехнат прекалено бързо.

Идеални за карвинг са дините, пъпешите и тиквите, тъй като имат по-голяма площ. Към списъка спадат още ябълки, ананаси, папая, гуава и манго, а от зеленчуците – моркови, краставици, домати, репички, лук и чушки.

От домати и краставици можете да измайсторите чудесни цветя, които да красят ястието ви. Морковите и репичките са подходящи за по-дребни декорации, а по-малките плодчета може да използвате за акцент в композицията.

Добави описание

И тъй като всеки плод и зеленчук има свой „характер“, трябва да сте запознати с някои особености:

 • Морковите трябва да имат права форма, да са средни или големи по размер, за да се обработват по-лесно. Същите условия важат и за краставиците.
 • Репичките за карвинг трябва да са пресни, твърди и кръгли.
 • Когато избирате папая, гледайте да не е напълно узряла. В противен случай тя е твърде мека и трудно се поддава на обработка.
 • Идеалната диня за карвинг има твърди тъмнозелени кори и яркочервена месеста част.
 • Тиквата трябва да е голяма и с по-груба повърхност. От нея стават чудесни фенери в духа на Хелоуин.

Инструменти за карвинг
Ако сте прохождащи в карвинга, не ви трябва прекалено голям набор от инструменти. Нужен ви е малък остър нож за декорация, чиято режеща част да е по-тънка от тази на стандартните ножове.

По-опитните кулинари използват още лъжички, за да издълбаят вътрешната част на плода, дървени шишчета, около които да увият спиралите от зеленчуци, и ножчета с различни размери, с които да творят разнообразни форми.

Желателно е остриетата да са от неръждаема стомана, иначе има опасност плодовете и зеленчуците да променят цвета си. Ножовете за карвинг трябва да са винаги остри.

Добави описание

Правилата на карвинга

Почистете и измийте старателно плодовете и зеленчуците. Задължително ги подсушете, за да не се „подхлъзне“ ножа по тях и да се порежете. Не дълбайте много надълбоко – по малките разрези са по-лесни за коригиране в случай на грешка.

Желателно е плодовете и зеленчуците от един вид да са със сходна големина, за да има симетрия. Макар карвингът да предлага свобода на въображението, не бива да се пренебрегва етикетът - има образи и фигури, които не стоят добре в чинията, а други не са подходящи за съответния повод.

Съвети за карвинг

 • Цвеклото се измива предварително с разтвор от подсолена вода, за да не изгуби цвета си. След карвинг, трябва да се пръска редовно с вода, за да остане свежо.
 • Обеленият лук се кисне предварително във вода – така няма да люти на готвача по време на декорирането.
 • Лимоновият сок окислява, затова накиснатите в него плодове запазват цвета си.
 • Някои кулинари използват готови шаблони и изрезки за резбоването на плодовете и зеленчуците.
 • Всеки готов плод или зеленчук се съхранява самостоятелно. Така ако се развали, няма опасност да провали цялата композиция.
 • След карвинг плодовете и зеленчуците се накисват в ледено студена вода, за да не омекват.

31.07.2014/ Христина Спасова