Как да направим вкусна супа?

От 0 коментара0/5

Кое е това блюдо, което може едновременно да ни стопли, да укроти глада ни и да ни достави витамини, фибри и минерали, без непременно да качим някое „зимно кило? Домашната супа, разбира се.

Как да направим вкусна супа?

Купуваме зеленчуци, измиваме ги, обелваме ги и ги нарязваме, добавяме вода, варим и евентуално пасираме - толкова бързо и лесно се прави супа! Но за да е полезна за здравето, трябва да избираме сезонни зеленчуци, отгледани възможно най-близо до нашето населено място, водата да е изворна или филтрирана, солта - малко, а богатите на антиоксиданти подправки, чесън и лук - в голямо количество.

За разлика от домашните супи готовите съдържат прекалено много сол. По същата причина избягвайте и кубчетата бульон, в които има доста подобрители.

Научните изследвания сочат, че ако всеки ден заменяме две основни ястия с две порции супа, ще имаме 50% по-големи шансове да отслабнем.

Това е така, защото при един и същ брой калории супата съдържа повече вода и заема повече място в стомаха, като създава чувство за ситост и осигурява голямо количество енерегия. Супите, базирани на леща, гъби, пилешко или пуешко месо лесно могат да се превърнат в единствено ястие. Сервирани топли, те се консумират бавно, което също подсилва усещането да ситост. Разбира се, всяко добавяне на сметана, сирене или крутони отдалечава супата от диетичния й характер.

Подправките са много важен елемент в приготвянето на хубавата домашна супа. Всяка ароматна тревичка има свой специфичен принос за вкуса и за здравословните качества на супата.

Ето някои от най-популярните подправки:

  • Джоджан - за добро храносмилане
  • Кимион - против подуване на корема
  • Мащерка - действа антисептично
  • Девисил - помага при изтощение
  • Чубрица - намалява образуването на газове
  • Магданоз - укрепва сърцето

За българската национална кухня  супата се приготвя със запръжка и застройка.

  • Как се прави запръжка за супа?

Запръжката увеличава гъстотата и плътността на супата и става по-апетитна. При пърженето мазнината разтваря багрилните съставки на използваните в запръжката продукти (лук, домати или доматено пюре, червен пипер, може да се прибави и малко брашно).

При зеленчуковите супи запръжката се прибавя в началото, разрежда се с топла вода или бульон и се посолява. След това към нея се слагат зеленчуците според тяхната твърдост.

При супите от месо и варива запръжката се добавя към почти сварената супа.

Колко вида застройки за супи има?

  • Колко вида застройки за супи има?

Според съставките си застройките биват само от яйца; от яйца и мляко; от яйца, мляко и брашно. Прибавят им се още лимонов сок или оцет.

За да не се пресекат яйцата, е по-добре да се използват само жълтъците им. Може да й се сложи малко сметана, за да стане по-вкусна и хранителна.

Според температурата си са топли и студени. По студен начин се приготвят застройките от жълтъци или жълтъци и мляко. Те се разбиват отделно и после се прибавя млякото, но могат да се разбият и заедно. Към тази смес при постоянно бъркане се сипва течност от още топлата супа.

След това готовата застройка се влива при непрекъснато разбъркване към супата в тенджерата.

При топлата застройка яйцата, брашното и млякото се разбъркват до получаване на гладка смес, която се разрежда с течност от готовата супа и се загрява, като се бърка постоянно, докато се сгъсти. Подправя се с лимонов сок или оцет и се прибавя към супата на тънка струйка и при непрекъснато бъркане.

Крем-супа

  • Какво е характерно за крем супите?

При пасирането на продуктите по-добре се усвояват хранителните им вещества, затова те са предпочитани в диетичната и детската кухня.

Крем супите могат да се приготвят от всякакви зеленчуци, гъби, варива, от някои видове месо. Допълнително към тях се прибавят лук, подправки, краве масло, прясно мляко, яйца.

Продуктите се сваряват и пасират, а полученото пюре се връща в отварата и се слага за повторно завиране.

Рецепти за супи без месо

Рецепти за супи с месо

Рецепти за крем супи

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да направим вкусна супа?".