Как да направим хубаво суфле?

От 1 коментар0/5

„Едно суфле може да бъде чакано, но то никога не чака" - това е основното правило, което трябва да спазвате, ако искате да направите хубаво суфле.

Как да направим хубаво суфле?

Тънкостите при приготвянето на суфлето се крият в неговия състав - продуктите, които определят вкуса му, и задължително разбитите белтъци, които му придават въздушност.

Основната смес за суфлето. Тя варира според вида му и може да се състои от: брашно, смесено със ароматизиращи подправки, пюре от плодове и зеленчуци, ситно смлени месо, риба и други. 

Приготвя се от придаващите вкуса продукти (зеленчуци, плодове, меса, сирена и др.) според конкретната рецепта и може да се наложи да се обработи термично (да се задуши или да се запържи леко). Едва когато поизстине, към сместа се прибавят първо жълтъците (ако са включени в рецептата), а после и разбитите на гъст сняг белтъци.

Как да направим хубаво суфле?

Тайната е в разбитите белтъци. Колкото по-гъсти са белтъците, толкова повече ще бухне суфлето. При прибавянето им към основната смес не разбивайте твърде енергично, защото въздушните мехурчета в тях ще се спукат и суфлето няма да се надигне. Препоръчително е да ги добавяте много внимателно с помощта на дървена шпатула, като загребвате отдолу нагоре и едновременно с това завъртате периодично купата по часовниковата стрелка. След това с голяма лъжица или черпак изсипете готовата смес в съда за печене, обилно намазан с краве масло, като оставите поне 2 см до ръба, защото иначе при печенето суфлето ще прелее.

Не заглаждайте отгоре, а по-скоро се постарайте да оформите в средата малък купол. Това е напълно възможно, когато сместа е достатъчно гъста.

Как да направим хубаво суфле?Внимателно с печенето на суфлето!
Приготвеното суфле трябва веднага да се сложи във фурната, всяко забавяне може да доведе до спадането му.
Пече се на умерен огън, с по-силна температура отдолу. Това трябва да бъде така, защото именно отдолу нагоре топлината ще накара суфлето да бухне.
По-добре е суфлето да се пече в отделни метални или огнеупорни купички с диаметър около 7 см и височина около 3,5 см. Те се подреждат в голяма тава и се пекат на водна баня.

По време на печенето не отваряйте вратичката на фурната, за да не спадне суфлето.

Шоколадово суфле с течна сърцевина
Суфле от спанак
Суфле с картоф и кюфтета
 

1 коментарДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 10.02.2013, 17:38 ч.

Ах, голям майсторлък се иска за суфлето.. Наистина на много малко места съм срещала да го правят страхотно, а така да го обожавам! :)))

Виж всички коментари за "Как да направим хубаво суфле?".