Идеи за рецепти с нахут

0 коментара0/5

Познат повече в източната кухня, нахутът, наричан още леблебия, навлиза все по-сигурно и в западната. Защо трябва да включите нахута в ежедневното си меню и как да го приготвите. Предлагаме ви няколко полезни рецепти с нахут.

Идеи за рецепти с нахут

Защо да готвите с нахут?

Вкусен, засищащ и полезен – три основателни причини, които да ви убедят, че трябва да включите нахута в ежедневното си меню. Нахутът има вкус на бобени зърна и подобно на тях набъбва при термична обработка.

Има два основни сорта нахут – единият от тях е със светли и едри зърна, а другият е с по-дребни и по-тъмни. Независимо на кой и от двата се спрете, може да сте сигурни, че ще се заредите със значително количество витамини (А, С, Е и К) и минерали (калций, желязо, магнезий и цинк). Люспите на нахута са богати на антиоксиданти, но повечето готвачи ги махат след термична обработка, тъй като консистенцията на ястието става по-фина.

Какво може да приготвите с нахут?

Може да използвате нахута като съставка в свежа салата, като водещ продукт за приготвяне на супа, като гарнитура или пастет.  Някъде избират нахутено брашно за направата на пици, хлябове и други тестени изделия, както и вместо панировка. Във Филипините пък нахутът служи за подобряване вкуса на някои десерти.

Важно е да знаете, че преди да сварите нахута, трябва да го оставите да се накисне за една нощ – така увира по-лесно. Докато ври, кулинарите съветват да не слагате сол, за да не промените вкуса на продукта.  След като го сварите, може да отлеете водата, в която е бил нахута, да долеете наново и така да приготвите супа. Ако пък сте решили да ползвате нахут като съставка към друго ястие, изчакайте зърната да изстинат и после отстранете люспите.

Нахутът е любима съставка на много вегетарианци и вегани. В суров вид може да издържи до 1 година, ако го държите на тъмно и хладно място.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Идеи за рецепти с нахут".