Хляб от хлебопекарната – за какво да внимаваме?

2 коментара0/5

Ароматът на прясно изпечен хляб и вкусът на домашното печиво са двете неща, които примамват някои домакини и ги провокират да си купят хлебопекарна. За какво обаче трябва да внимавате, когато доверите правенето на хляб „в ръцете“ на машината?

Хляб от хлебопекарната – за какво да внимаваме?

Хлебопекарната е един от онези уреди, които целят максимално да улеснят домакинята в кухнята. Тук тестото не се меси на ръка, няма нужда да съобразявате температурните условия на стаята или „да му баете“ през стъклото на фурната, докато си мислите, дали ще се изпече добре. Факт е обаче, че работата с хлебопекарната не е толкова лесна, колкото изглежда. Тук също трябва да внимавате, но за по-различни неща.

Първо, запомнете, че шансът да имате успешен първи опит за печене на хляб в хлебопекарна е доста малък. Първоначално се нуждаете от време, за да свикнете с програмите на уреда и „поведение“ му при отделните етапи на приготвянето на хляба.

Второ, винаги трябва да спазвате с точност зададения в рецептата грамаж, тъй като тук импровизациите могат да ви костват лоша продукция.

Трето, спазвайте правилата на хлебопекарната – не използвайте нож, за да извадите хляба от нея, защото може да нараните повърхността на уреда. Винаги покривайте с памучна кърпа топлия хляб, за да не стане прекалено твърд. Не местете уреда, докато работи, защото може да объркате процеса на работа.

Добави описание

За какво да внимавате, когато печете хляб в хлебопекарна?

Количеството на солта и захарта.

Маята и солта се слагат в двата края, така че да не се допират една в друга. В противен случай, тестото може да не бухне достатъчно. Солта има способността да забавя действието на маята, но ако пропуснете да сложите от подправката, тестото може да излезе извън контейнера. Захарта пък от своя страна съдейства на маята за увеличаване обема на тестото, затова дори при солени хлябове се слага по 1ч.л.

Брашното.

Може да приготвите вкусен хляб от пълнозърнесто брашно, но дори тогава трябва да добавите и няколко лъжици бяло брашно. Пълнозърнестото прави тестото по-тежко, меси се по-трудно и има по-голяма вероятност да не бухне добре.

Добавките.

Ако хлебопекарната сама не ви напомни, че е време за тях, винаги ги слагайте 5мин. Преди края на месенето. По-рано или по-късно може да доведе до струпването им на едно място или до прекаленото им раздробяване.

Добави описание

Течностите.

Важно е количеството им да бъде точно толкова, колкото е посочено в рецептата. Излишъкът води до неконтролируемо бухване на тестото, твърде ронлив или полусуров хляб.

Други често срещани грешки при работа с хлебопекарната:

  • Дупка в хляба (получаване на въздушна възглавница) – резултат от недобре омесено тесто.
  • Недопечен хляб – резултат от по-тежко или твърде голямо тесто, или от слагане на повече яйца и добавки, от посоченото количество в рецептата.
  • Когато тестото не бухва – проверете срока на годност на маята. Друга възможна грешка е неправилно слагане и разпределяне на продуктите.

Хлябът от хлебопекарната се консумира до 3 дни след изпичането му. По желание може да замесите тесто и да го замразите във фризера.

08.05.2014/ Христина Спасова

Още за: готвене, хляб

2 коментарaДобави коментар »

tutinka

От tutinka08.05.2014, 08:51 ч.

Всички ме убеждаваха, че хлябът ми не се получава, защото не спазвам до 10 г. рецептата. Един път решиш, да добавя малко повече брашно,с идеята че когато месиш на ръка слагаш толкова, колкото е необходимо да поеме сместа. И...

Виж всички коментари за "Хляб от хлебопекарната – за какво да внимаваме?".