Характеристики на различните видове брашна

0 коментара0/5

По магазините можете да откриете голямо разнообразие от брашна, чиято разлика обаче трудно може да бъде ясно разграничена. Ето защо ви предлагаме кратко ръководство на най-често срещаните видове и техните специфични качества:

Характеристики на различните видове брашна
 © iStock

За да сме наясно какво ни казва етикета на продукта, първо трябва да се запознаем с основните термини и тяхното значение:

Каква е разликата между пълнозърнесто и бяло брашно?

Главата на пшеницата, нейната горна част, се състои от три части: зародиш, трици и ендосперм. Бялото брашно е лишено от зародиша и триците, като се извлича само висококачествения и свeтъл на цвят ендосперм. Така бялото брашно е по-дълготайно от пълнозърнестото с по-мек вкус, но и с по-ниско съдържание на полезни хранителни вещества и фибри, които се извличат от зародиша и триците на пшеницата.

Добави описание

Пълнозърнестото брашно, както подсказва и името му, съдържа в себе си и трите части от пшеничното растение. При обработването на пшеницата за смилане се пуска цялото зърно. Пълнозърнестото брашно е по-полезно и абсорбиращо от бялото. Ето защо при месене с такова брашно тестото става по-лепкаво, нуждае се от повече течност и може да е трудно за обработка за начинаещите пекари.

Какво е избелване на брашното?

Бялото брашно често се третира с химични добавки, които придават чисто белия цвят. Сред тях са хлорът, бензоил пероксид, азотни оксиди и други. Избелването нанася щети върху протеиновото съдържание на брашното и ускорява процеса на „втъврдяване”. С този тип брашна се работи по-лесно и те бухват много повече в сравнение с пълнозърнестите.

Видове брашна

Добави описание

Пшенично брашно – то има следните разновидности:

  • Мултифукнционално брашно - проблемът при него е, че често е подложено на избелване, което е опасно за човешкото здраве. Подходящо е за приготвянето на всякакви видове тестени изделия – сладки, кексове, хляб. Такова е класическото тип 500.
  • Брашно за хляб – направено от твърда пшеница и високо съдържание на глутен и протеини. Този тип брашна създават добра текстура на тестото при ръчно месене. Използва се за приготвянето на хляб, гевреци и всякакви изделия с по-плътна текстура. Не се препоръчва да се използва за торти и леки сладкиши.
  • Брашно за сладкиши – има фина текстура и ниско съдържание на протеини благодарение на меките сортове пшеница, от което е направено. Подходящо е за приготвянето на мъфини, кроасани, различни видове пай.
  • Брашно за торти – също е с ниско съдържание на протеини и е смляно максимално фино. Най-често тези брашна са избелени, което ги прави чудесен избор за въздушни сладкиши и торти.

Алтернативни брашна

Добави описание

Освен видовете пшенично брашно има още много различни възможности, които можете да изпробвате, като тук ще ви представим само най-често срещаните сред тях. Когато експериментирате с непознат вид брашно, тествайте го с изпита рецепта, за да постигнете най-добър резултат.

  • Брашно от лимец - въпреки че лимецът е технически форма на пшеницата, той се разглежда като отделен вид култура. Брашното от лимец има специфична естествена сладост, мека текстура и е лесно за обработка. Може да се използва за приготвянето на сладкарски изделия, хляб и пица.
  • Ръжено брашно – има остър вкус, както и много полезни свойства, бори се с диабета, високото кръвно налягане, рак и др. Съдържа по-малко глутен в сравнение с пшеницата, ферментира по-бързо. Подходящо е за приготвянето на хляб и хлебни изделия.
  • Брашно от елдаестествено безглутеново брашно. Има синкав оттенък и вкус на ядки. Характерно за него е, че абсорбира много течности и може да се нуждае от добавяне на вода по време на печене. Подходящо е за приготвянето на палачинки и торти.
  • Брашно от ечемик – има ниско съдържание на глутен и естествен малцов вкус. Препоръчва се, замесеното тесто с брашно от ечемик и други пълнозърнести брашна, да се оставя да престои една нощ. Така триците ще омекнат и тестото ще бъде по-лесно за обработване. Сладкият вкус на ечемика прави това брашно идеално за приготвяне на бисквити и сладки тестени изделия.

01.09.2016/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Характеристики на различните видове брашна".