Защо да си вземем чугунен тиган?

0 коментара0/5

Какви са предимствата на чугунените тенджери и тигани, как да се грижим за тях и какво да правим, ако ръждясат. Научете повече. Защо да си вземем чугунен тиган?

Защо да си вземем чугунен тиган?
 © istockphoto.com

Защо да изберете чугунен тиган/ чугунена тенджера?

Чугунените тигани и тенджери имат много предимства, заради които си заслужава да инвестирате в подобен съд за готвене. 

На първо място чугунените тиган и тенджери на практика са вечни. Не се повреждат, ако ги изпуснете, не се драскат лесно, няма да се огънат при висока температура. Единственият начин, по който можете да повредите чугуна е като го оставите да ръждяса. Това обаче няма да се случи, ако го поддържате правилно.

Тиганът - верен помощник в кухнята >>>

Чугунените съдове се нагорещяват равномерно и по този начин храната няма да прегори на места, като на други остане сурова. 

Котлоните, на които готвим, стават все по-мощни не всеки съд може да издържи на високите температури. Всъщност, чугунените съдова могат. Чугунените тигани и тенджери са идеални както за обикновен котлон, така и за газов. Истината е, че можете да готвите с тези съдове и на огън, докато сте на пикник.

Храната не залепва по време на готвене, а ето как да превърнете чугунените съдове в достойна конкуренция на керамичните и тефлоновите им събратя. Намажете чугунения тиган/ тенджера с олио и го сложете в загрята на 250 градуса фурна за 90 минути. Изкарайте и оставете да се охлади, след което оберете мазнината с кухненска хартия.

Вижте също:

Какво трябва да знаем за готвенето в керамични съдове? >>>

Когато готвим в глинено гърне - съвети >>>

Най-добрият начин да почистите чугунен съд е: Първо налейте гореща вода и с четка внимателно изтъркайте. След това излейте водата и добавете няколко лъжици сол и малко вода, след което с помощта на дървена лъжица почистете. По ваше желание, преди следващото ползване, можете да намажете леко с олио.

чугунена тенджера

Много хора съветват да не почиствате чугунен съд с веро, защото може да го повреди и да се налага да го "калявате" отново с олио. Други пък смятат, че верото не е враг на чугуна, но трябва да избягвате да го почиствате с абразивни препарати.

Ако чугунът ръждяса?

Ако чугуненият съд ръждяса, можете да се справите с проблема като използвате метална гъбичка. Можете да изпробвате и следния странен трик. Премахнете ръждата като напръскате съда със сода бикарбонат и "изтриете" ръждата с половин суров картоф. Опитайте и няма да съжалявате.

Недостатъци на чугунените съдове?

Както всяко нещо, така и това има своите недостатъци. Един от минусите на чугунените съдове е, че лесно можете да се изгорите на тях. Тъй като са буквално изляти наведнъж, а не сглобявани, дръжките им по-често нямат предпазител. Ако готвите в чугунен съд, винаги бъдете с кърпа или предпазна ръкавица в ръка.

25.05.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо да си вземем чугунен тиган?".