5 готварски техники, които всеки трябва да владее

0 коментара0/5

Независимо колко сложно е дадено ястие, в основата му винаги стоят някои прости готварски техники. Вижте някои от готварските техники, които всеки трябва да знае.

5 готварски техники, които всеки трябва да владее
5 готварски техники, които всеки трябва да владее
  • Паниране

Панирането е техника, която се прави в 3 лесни стъпки. Ако сте сред любителите на хтупкавите пържени храни, със сигурност трябва да умеете да пържите. За тази цел ви трябват 3 празни чинии. В първата сложете брашно, във втората разбийте яйце, към което можете да добавите прясно мляко, вода и подправки, а в третата – галета или корнфлейкс.

Съвет: Панирането е подходящо за по-малки късове месо

5 готварски техники, които всеки трябва да владее

Първо оваляйте месото в брашно, като премахнете излишното брашно. Брашното служи за абсорбиране на влагата. Следващата стъпка е плътно покриване с яйчената смес. За финал оваляйте добре в галетата или корнфлейкса. Пържете в силно загрято олио.

Вижте също:
Когато приготвяме панировка >>>>

  • Бланширане

Бланширането помага на зеленуците да запазят цвета и витамините си по-дълго. Най-често бланшираме зеленчуците, преди да ги замразим дълбоко. Бланширането много прилича на варенето. Разликата е, че след бланширането зеленчуците са полуготови, а не готови за консумация. За да бланширане зеленчуци, ги потопете във вряща вода. След 3 до 5 минути (времето зависи от зеленчука и от размера, на който сте го нарязали) извадете зеленчуците и ги потопете (шокирайте) в купа с лед. Така се спира процесът на готвене. След като се отцедят, бланшираните зеленчуци са готови за замразяване.

5 готварски техники, които всеки трябва да владее

  • Темпериране

Темперирането е готварска техника, при която се смесват две съставки с различни температури. Най-очевидният пример е добавянето на разбити студени яйца към горещо мляко или сметана, когато правим сосове.

Първа стъпка при темперирането е да добавяте горещата смес към студената. Това се случва в малки количества и постоянно, като в същото време не трябва да спирате да бъркате.  Това постепенно ще повиши температурата на студената смес. След това можете да изсипете по същия начин затоплената смес към горещата, където ще започне процесът на сгъстяване.

  • Готвене на пара

Готвенето на пара е много популярен метод за готвене на зеленчуци. Покрай тенденциите за здравословно хранене, ни се налага да се научим да готвим на пара. Най-често се използват специални уреди или тенджери за готвене на пара. Те съдържат поне 2 части. В едната се налива водата, която при завиране създава парата. Другата част се поставя над водата така, че зеленчуците да не се докосват до водата.

Вижте също:

Здравословно готвене >>>

5 готварски техники, които всеки трябва да владее

  • Деглазиране/ Приготвяне на сос на тиган

След като печете или запечатвате месо на тиган, най-често по дъното му оставят кафеви частици и част от соковете и подправките от месото. Вместо обаче да ги изхвърляте, с тях можете лесно да приготвите вкусен сос на тиган. Докато съдът е още загрят, добавете пилешки или зеленчуко бульон, а може и вода или вино. Оставете да заври и поднесете този сос с месото, което сте готвили в тигана.

22.01.2015/ Радослава Михайлова