Традиционна празнична трапеза

От 0 коментара0/5

Сигурно сте се наслушали за традиционната празнична трапеза в страните по света, затова обръщаме поглед към родната кухня. У нас празничната трапеза по български обичаи е богата и разнообразна, не по-малко изкусителна и апетитна.

Традиционна празнична трапеза

Характерното за традиционната празнична трапеза у нас е, че е по-калорична, защото от едно време българинът е свикнал да приема по-тежка храна през зимните месеци (варива, тестени изделия, говеждо и свинско месо). В различните краища на страната се различават и рецептите, а на някои места традициите се смесват и масата се отрупва с всякакви кулинарни изкушения. Сега е моментът да извадите и туршиите и да опитате от плодовете на собствения си труд.

Традиционна празнична трапеза на Игнажден

Игнажден се свързва с две събития. Почита се паметта на св. Игнатий Богоносец, осъден на смърт от римски император затова, че бил християнин. Освен това се смята, че от този ден до Бъдни вечер започват родилните мъки на Богородица. Празничната трапеза е постна, тъй като коледните пости все още не са приключили.

По стара българска традиция рано сутрин жените омесват тесто и правят питки за всеки от семейството. Някъде се правят гевречета, понякога с форма на подкова, и се поръсват със сусам. Приготвят се и гозби с варива, тъй като набъбването им се свързва със зараждането на нов живот. Традиционната празнична трапеза на Игнажден може да включва бобена яхния, ястия с нахут, пататник.
Традиционна празнична трапеза
Какво да сготвим на Бъдни вечер?

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости, затова трапезата, макар и постна, трябва да е богата, за да е плодородна годината. Ястията трябва да са нечетен брой – обикновено 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото трае бременността при жената). В някои краища на страната обаче се приготвят 12 постни ястия – колкото са годишните месеци, за да има изобилие и през новата година. За Бъдни вечер се правят обредни хлябове, различни по форма и украса. Някои от тях са посветени на празника (богова пита, боговица, божичняк, бъдник, погача), а други – на земята, нивите и стопанството и се украсяват с релефни фигури на животни, житен клас, дом и други.

Според българските традиции на празничната трапеза трябва да присъстват задължително мед (за сладък живот), чесън (да пази от зли сили), варива (символ на плодовитостта), лук и орехи (да се гадае по тях каква ще е годината). Слагат се също и сушени плодове.За Бъдни вечер можете да приготвите постни пълнени пиперки, постни сърми, бобена яхния, кисело зеле, както и да изпечете тиква. По стар обичай, останал от едно време, в  някои краища на страната приготвят зелева чорба с нарязан в нея праз и лютива чушка (печена). Поверията гласят, че трябва да се опитат всички ястия, за да му върви на човек. Масата на Бъдни вечер не се раздига, за да се нагостят умрелите.
Традиционна празнична трапеза
Трапезата на Коледа – по нашенски

Празничната трапеза на Коледа също трябва да е богата, защото бележи края на коледните пости. Тук обаче се набляга на месните ястия – кебапи, пържоли, кавърми, кюфтета, характерните за българската кухня наденици, кървавици, бахур, луканка, а в някои краища приготвят и пълнено прасенце. За традиционната коледна трапеза може също да свиете сърми, но да не са постни, да изпечете тиква и да направите тиквеник. Макар баклавата да се числи към ястията от турската кухня, у нас тя е често срещан десерт за Коледа. 
 

Традиционна празнична трапеза на Нова година и Васильовден

На Нова година и Васильовден ще видите най-различни ястия, в зависимост от това в кой край на страната празнувате. Някъде вечерята включва птиче месо (петел, кокошка, пуйка), на други места държат да е само свинско, но да не е печено прасе. Поверията гласят, че прасето на новогодишната трапеза е на лош късмет, защото рие в земята. Трети пък не се влияят от българските обичаи и обичат да експериментират с екзотични и нетрадиционни ястия. Но на празничната трапеза задължително трябва да присъства баница с късмети, за да види всеки какво го очаква през новата година. Тук също може да предложите баклава за десерт.

А какво включва вашата празнична трапеза?

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Традиционна празнична трапеза".