Смути - здравословно и вкусно

0 коментара0/5

Смути (Smoothie) е напитка направена от пресни плодове и в особени случаи може да съдържа шоколад или фъстъчено масло. В допълнение към плодовете много шейкове включват и лед. Смути може също да съдържа прясно мляко (би могло да се добави и кисело) или сладолед.

Зеленчукови смутита
Зеленчукови смутита

Шейковете стават широко достъпни в САЩ в края на 1960, когато продавачите на сладолед и магазини за здравословни храни започват да ги предлагат. От 1990-те и 2000-те години, шейкове са предоставяни в масовите кафенета и магазини за кафе и се предлагат в предварително бутилирани версии в супермаркетите по целия свят.

Магазини за здравословни храни на Западното крайбрежие на САЩ започват да продават пюрирани плодови напитки през 1930 г., въз основа на рецепти, които са с произход от Бразилия.

Името "smoothie" (от англ. ласкател) е бил използван от книги, списания и вестници за продукт,произведен в блендер. Шейкове от 1960 г. и началото на 1970-те години са били "основно плодове, плодов сок и лед", а в някои случаи и в началото на 1970 г., присъстват млякото и ледът за да се създаде "плодов шейк".

През 1980 г. нарастването на популярността на спорта и фитнеса довежда до пускането на пазара на хранителни продукти и добавка за здравословни храни. През това време отваря врати първият специализиран бар за смути.

Плодово смути

Важно е да имате основа т.е. в блендера да поставите първо плода, който ще придаде гъстота на питието. Обикновено плодовете, които се използват най-често са: банан, пъпеш, диня, праскова или круша. Ако искате да си приготвите смути от зеленчици, то може да използвате краставица, морков, целина, зеле, спанак, репичка, цвекло. Най-важното е да добавите леда, плод или зеленчук за допълнителен вкус и да се насладите на напитката.

А ето и една типично американска рецепта за вкусно смути:

  • 1 банан (за да се получи кремообразна смес)
  • 1/2 чаша течна сметана
  • 2 с. л. мед
  • 2 с. л. фъстъчено масло
  • 2 чаши лед

Всичко се миксира.

Приятна консумация!

24.4.2013/ М. Велкова

Още за: Смути

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Смути - здравословно и вкусно".